Go Back   the Magicball Network > Forums > MBN Main Forums > First aid
Buy LBA1/Relentless from GOG.com Buy LBA1/Relentless from DotEmu Buy LBA2/Twinsen's Odyssey from DotEmu Buy LBA2/Twinsen's Odyssey from GOG.com Buy Little big Adventure from GOG.com or DotEmu Buy Little big Adventure 2 from DotEmu or GOG.com

Welcome to the Magicball Network.

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

First aid The forum for getting help to run or complete the LBA games. Note: could contain spoilers.

Reply
 
Thread Tools
  #26  
Old 2004-02-03, 23:26
DMaT DMaT is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 3
Question Sond in LBA1

I did everything you said, and it almost worked, thaks a lot!!!! really!!!

But I still have that problem with sound, it's jumping and make all the game jumping... what should I do?
Reply With Quote
  #27  
Old 2004-02-04, 17:40
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
DOSBox version 0.61 released, guide updated.

DMaT: you probably need to play with the Cpu Cycles a bit. I explained about it in "Notes & Tips". Also, use the new DOSBox version (0.61). Is it ok now? Please tell me
Reply With Quote
  #28  
Old 2004-02-04, 17:50
wacko's Avatar
wacko wacko is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 9,927
Quote:
Originally Posted by Guitar
There is a good aswer for that: Most Windows users that play the classic (Dos)version of LBA1/2 use Linux emulators, so install LBA in classic DOS while being in Linux
That really doesn't make any sense, sorry.
DosBox is a multiplatform (Windows, Linux) DOS emulator, if you didn't notice.
Reply With Quote
  #29  
Old 2004-02-05, 18:15
DMaT DMaT is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 3
ChaosFish
Already tried the cpu cycles, so the game runs faster, but still the sound is jumping as it was... It's has no connection...
Anyway LBA2is running perfectly without any DosBox, but I still wanna play the first one

My sound card is C-Media AC97 (MB buit-in)...
Reply With Quote
  #30  
Old 2004-02-05, 18:46
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
Why don't you use LbaWin?

Anyawy for DOSBox, did you set Sound Blaster Pro 2? If yes, perhaps you should try another sound card setting?
All sound card settings are to be emulated... at the end it all goes through DirectX.
Reply With Quote
  #31  
Old 2004-02-07, 14:19
DMaT DMaT is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 3
ChaosFish
The LbaWin works just perfect, I just didn't know that it's exist!!!
Thanks a lot!!!!!!!!
Reply With Quote
  #32  
Old 2004-02-07, 14:46
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
hehe.. Fishos, at your service.
Reply With Quote
  #33  
Old 2004-06-30, 01:16
BaRtMaN BaRtMaN is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Jun 2004
Location: Slovenia, EU
Posts: 3
Can't believe my misfortune...
I can't get this game to run and have th same problem as many before me - No CD. I followed the guide exactly (the only thing I was missing was the -iotcl tag, but it made no difference). Anybody has any new ideas?

EDIT: Tried DOSBox 0.60 with same mounts as in guide but it crashed with an error. With 0.61 I get the NoCD 'error'.

Last edited by BaRtMaN; 2004-06-30 at 16:39.
Reply With Quote
  #34  
Old 2004-06-30, 16:47
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
If you want to run LBA1 on windows you better use LbaWin.

In DOSBox you must use -ioctl for it to recognize the CD, or maybe there is some alternative command I'm not aware of.
Reply With Quote
  #35  
Old 2004-07-01, 12:32
Master Cheater's Avatar
Master Cheater Master Cheater is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 646
Thank god I don't need LbaWin anymore or DosBox, Lba 1 works fine on my Dos. (Even though using the patch to make it work, it's still great. Weird falling bug though, but I don't care.)

EDIT: Forgot to use the spacebar before the 'god' word. ^^;
__________________
Hi!
Reply With Quote
  #36  
Old 2004-07-02, 16:19
BaRtMaN BaRtMaN is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Jun 2004
Location: Slovenia, EU
Posts: 3
I can't believe it! The game works!
I just copied over the shortcut tags and modified them a bit, so they correspond to the correct drive letters and folders and it works! Thank you, ChaosFish!
Reply With Quote
  #37  
Old 2004-07-02, 18:25
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
You have no idea how happy I am to read that.
Cool to see people are enjoying my guide
Reply With Quote
  #38  
Old 2004-07-02, 19:18
Follis's Avatar
Follis Follis is offline
Bass Guitar Kid
 
Join Date: Mar 2004
Location: Amerika
Posts: 374
The guide is great. LBA 2 worked fine with it on my XP machine.
Reply With Quote
  #39  
Old 2004-07-05, 02:13
happyhel's Avatar
happyhel happyhel is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 28
i got as far as the adeline first page. then it tells me i have no cd. i followed the guide for lba1, i would use lba win but i still have no password to download it.
Reply With Quote
  #40  
Old 2004-07-05, 14:28
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
Register to LbaWin so you'll have a password.
If you still want DOSBox, make sure you did all steps exactly as they are written. If it still says no cd, check your cd disk label, is it "ADELINE" or something else?

Last edited by ChaosFish; 2004-07-05 at 14:52.
Reply With Quote
  #41  
Old 2004-07-05, 14:35
xesf's Avatar
xesf xesf is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Sep 2002
Location: Dublin
Posts: 7,725
It's strange but just 1 time (the first) I put DOSBox running with LBA1. The others time he gave the same error "No CD" .
__________________
Personal Blog - blog.xesf.net

TwinEngine v0.2.1 win32 beta released - open source re-implementation of the LBA 1 original engine.
[Discuss]|[Download]|[Changes]|[SourceCode]|[Issues]


The Sacred Carrot website
Reply With Quote
  #42  
Old 2004-07-08, 16:33
BaRtMaN BaRtMaN is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Jun 2004
Location: Slovenia, EU
Posts: 3
Did you try to do the same thing I did? Just copy the shortcut tags, change them to suit your needs and perhaps it will work.
Reply With Quote
  #43  
Old 2004-07-08, 16:39
Q-Wi-Q's Avatar
Q-Wi-Q Q-Wi-Q is offline
Radical Dreamer
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 1,064
I don't use dosbox, I use a frontend for it which works pretty nice and is easy to customize... I don't remember the name (I'm on a diff pc now), but I'll look it into tonight...
Reply With Quote
  #44  
Old 2004-07-08, 19:13
LBAWinOwns's Avatar
LBAWinOwns LBAWinOwns is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Mar 2004
Location: Sweden
Posts: 5,570
Send a message via MSN to LBAWinOwns
FOR GODS SAKE THANK YOU CHAOSFISH!!!, i can lunch old games now
__________________

LBA Image Creator project
(image by leoboe! )

Get the Jump-Save-Bug graphically explained here
Reply With Quote
  #45  
Old 2004-07-08, 19:16
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
hehehe yeah DOSBox ownz.
Reply With Quote
  #46  
Old 2004-07-08, 19:47
LBAWinOwns's Avatar
LBAWinOwns LBAWinOwns is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Mar 2004
Location: Sweden
Posts: 5,570
Send a message via MSN to LBAWinOwns
1 question only, why should we replace the config file?
__________________

LBA Image Creator project
(image by leoboe! )

Get the Jump-Save-Bug graphically explained here
Reply With Quote
  #47  
Old 2004-07-08, 19:53
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
I made some minor changes in the config: made default cpu cycles 8000, disabled the mouse cursor in windowed mode, and maybe some more changed I don't remember.
Reply With Quote
  #48  
Old 2004-07-08, 19:56
LBAWinOwns's Avatar
LBAWinOwns LBAWinOwns is offline
Magic Ball Master
 
Join Date: Mar 2004
Location: Sweden
Posts: 5,570
Send a message via MSN to LBAWinOwns
Thank you alot Chaosfish you blow (thats bad right?), cause i need cursor in other game

You rock chaosfish, now i know why it wont work
__________________

LBA Image Creator project
(image by leoboe! )

Get the Jump-Save-Bug graphically explained here
Reply With Quote
  #49  
Old 2004-07-08, 20:11
ChaosFish ChaosFish is offline
weee
 
Join Date: Oct 2000
Location: Viking Mothership, Living Quarters
Posts: 21,207
Just don't use my config file if you don't use DOSBox to play LBA...
Reply With Quote
  #50  
Old 2004-07-15, 03:02
karlthevegi karlthevegi is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2
Question CDROM commands

Hi all. I could really use a little help here. I have seen some postings on people getting LBA1 to run on Linux. They just have to overcome the "can't find the cd" thing. When they explain how they did it, they use the "-t cdrom" command or "-ioctl" command. Can someone tell me exactly how to type this in to get it to work? I can mount the ADELINE disk. I can mount and install the game. But whenever I try to run it...BAM, no cd. Any help on this subject I would truely appreciate. Note: I am using Radnor on OSX running Dosbox 6.1. Thank you.
Reply With Quote
Reply

Tags
dosbox

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do i use Dosbox? Cheesecake First aid 9 2005-10-10 22:16
* *Twinsen's Odyssey for DosBox * * bellebelle First aid 2 2005-04-24 08:00
Can't get LBA to work the normal way? - LBA1/2 DOSBox Guide [updated: 24-4-2005] ChaosFish First aid 0 2004-01-12 00:14
LBA2 now runs in DOSBox ChaosFish General 22 2003-11-27 19:18
IRC guide wacko Off topic 18 2001-10-11 09:33


All times are GMT +2. The time now is 22:47.




News Feed
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2000 - 2016, the Magicball Network