Go Back   the Magicball Network > Forums > MBN Main Forums > First aid
Buy LBA1/Relentless from GOG.com Buy LBA1/Relentless from DotEmu Buy LBA2/Twinsen's Odyssey from DotEmu Buy LBA2/Twinsen's Odyssey from GOG.com Buy Little big Adventure from GOG.com or DotEmu Buy Little big Adventure 2 from DotEmu or GOG.com

Welcome to the Magicball Network.

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

First aid The forum for getting help to run or complete the LBA games. Note: could contain spoilers.

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 2013-05-22, 21:48
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
_AIL_init_sample@4 issue with GOG version of LBA2

So, at first it was a mss32.dll issue that I fixed by downloading the dll file. But now it says "The procedure entry point _AIL_init_sample@4 could not be located in the dynamic link library mss32.dll."

I remember I did something before that made it work but every time I launched the game the colors would be inverted and it would never go past that first image of Twinsen and Zoe.

I am using the GOG version. One weird thing I noticed is that right after installation the game launched automatically, and it worked beautifully. But never after that. If I delete the game and re-install it works perfectly again the very first time.

Suggestions, solutions? Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 2013-05-22, 23:26
Streg's Avatar
Streg Streg is offline
Or Emi (was StreGGy)
 
Join Date: Mar 2005
Location: Naples, Italy (Citadel Island)
Posts: 5,430
Send a message via MSN to Streg
That's a weird email.

Yes, this post is pretty stupid and I have no idea how to help you, but maybe someone else will see the thread now! Otherwise you can always ask for help on the GOG forum, LBA section
__________________
YouTube channel:
Reply With Quote
  #3  
Old 2013-05-22, 23:30
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
The post is stupid? Okay? You really didn't need to comment at all if you can't help.
Reply With Quote
  #4  
Old 2013-05-22, 23:32
Streg's Avatar
Streg Streg is offline
Or Emi (was StreGGy)
 
Join Date: Mar 2005
Location: Naples, Italy (Citadel Island)
Posts: 5,430
Send a message via MSN to Streg
I was talking about my post, chill out :P
__________________
YouTube channel:
Reply With Quote
  #5  
Old 2013-05-22, 23:32
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
And this happens with GOG? Strange.

Try this.

Uninstall the audio drivers and re-install once again.
To uninstall audio drivers from the device manager follow these steps:
a. Click on Start.
b. Type "Device Manager" in the search bar.
c. Click on Device Manager.
d. Select the device you wish to uninstall in the Device Manager window and uninstall it.
e. You can also uninstall by right clicking on the device and selecting Uninstall from the context menu. A dialog box will open asking you if you really wish to uninstall the driver. Click Yes,then OK in the next window.

Install the audio drivers from the manufacturer's website.
Reply With Quote
  #6  
Old 2013-05-22, 23:33
Styx's Avatar
Styx Styx is offline
Panta rei
 
Join Date: Mar 2006
Location: Constantly moving
Posts: 700
Quote:
Originally Posted by Dippindots View Post
The post is stupid? Okay? You really didn't need to comment at all if you can't help.

Calma! I'm sure good Streg was referring to his own post





Edit: too late
__________________
Everything begins with a choice
Reply With Quote
  #7  
Old 2013-05-22, 23:33
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by StreGGy View Post
I was talking about my post, chill out :P
I'm so sorry
Reply With Quote
  #8  
Old 2013-05-22, 23:35
Streg's Avatar
Streg Streg is offline
Or Emi (was StreGGy)
 
Join Date: Mar 2005
Location: Naples, Italy (Citadel Island)
Posts: 5,430
Send a message via MSN to Streg
no hard feelings, I can see I wasn't that clear either. Let us know if you solve your problem
__________________
YouTube channel:
Reply With Quote
  #9  
Old 2013-05-22, 23:36
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
I think Streggy meant that the message you got was weird because nobody has had such a thing happen with the GOG version before. So its strange to us since we all call the GOG version "the ultimate answer to solving LBA problems" lol.

He meant that his post was silly because he couldn't offer any help. No need to get upset at him. You just misunderstood him. Relax

EDIT: lol I was too late to reply too
Reply With Quote
  #10  
Old 2013-05-22, 23:36
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by Zee View Post
And this happens with GOG? Strange.

Try this.

Uninstall the audio drivers and re-install once again.
To uninstall audio drivers from the device manager follow these steps:
a. Click on Start.
b. Type "Device Manager" in the search bar.
c. Click on Device Manager.
d. Select the device you wish to uninstall in the Device Manager window and uninstall it.
e. You can also uninstall by right clicking on the device and selecting Uninstall from the context menu. A dialog box will open asking you if you really wish to uninstall the driver. Click Yes,then OK in the next window.

Install the audio drivers from the manufacturer's website.
I've found this fix before, but I'm not sure which audio drivers to uninstall (or where to find them in this list)

Quote:
Originally Posted by Zee View Post
I think Streggy meant that the message you got was weird because nobody has had such a thing happen with the GOG version before. So its strange to us since we all call the GOG version "the ultimate answer to solving LBA problems" lol.

He meant that his post was silly because he couldn't offer any help. No need to get upset at him. You just misunderstood him. Relax
sorrrrrry
Reply With Quote
  #11  
Old 2013-05-22, 23:40
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
Its cool. I was just late with my reply

Lemme see what else I can find out. Battler and Renesans would probably most definitely know a solution if you want to PM them too
Reply With Quote
  #12  
Old 2013-05-22, 23:51
Renesans's Avatar
Renesans Renesans is offline
Magic Level: Fire Ball
 
Join Date: Apr 2007
Location: Kecskemét, Hungary
Posts: 497
Let's see...
Why did you download mss32.dll in the first place? What was your problem? I don't think it's needed for the GOG version because it uses DosBox, which is basically a "don't modify anything, it just works" kind of method to run the game.
Reply With Quote
  #13  
Old 2013-05-22, 23:52
LtDemolition's Avatar
LtDemolition LtDemolition is offline
LBA2 Maestro
 
Join Date: Jun 2007
Location: Netherlands
Posts: 1,105
Quote:
Originally Posted by Dippindots View Post
So, at first it was a mss32.dll issue that I fixed by downloading the dll file. But now it says "The procedure entry point _AIL_init_sample@4 could not be located in the dynamic link library mss32.dll."
Hi, there could be two problems.

1: You currently have an incorrect version of the mss32.dll file.
2: There is something wrong with your computer's registry.

How did you fetch a new mss32.dll file?
Reply With Quote
  #14  
Old 2013-05-22, 23:56
Necdilzor's Avatar
Necdilzor Necdilzor is offline
New efforts! :)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Tiliar Island
Posts: 1,088
Hey there! Are you using the shortcut given at the installation? Or are you running LBA2.exe directly? If you're doing the latter, you're not using DosBox (that's the intended way for the GOG.com version). I also have the color problems running LBA2.exe directly but if I run it from the shortcut (uses a preconfigured DosBox) it runs normal.

EDIT: You must have a wrong version of mss32.dll, I copied mine from the CD and it runs without "errors". Still as I said before, it has graphical issues running from LBA2.exe directly
__________________

Take a look at the blog!

LBA:LID Demo v1.0 HERE
Report bugs here! Thanks Alexfont!
----------------------------------------
Take a look at Vindish's mod!

Last edited by Necdilzor; 2013-05-23 at 00:04.
Reply With Quote
  #15  
Old 2013-05-23, 00:03
Renesans's Avatar
Renesans Renesans is offline
Magic Level: Fire Ball
 
Join Date: Apr 2007
Location: Kecskemét, Hungary
Posts: 497
Yeah, you're supposed to use the shortcut. Still, you can also run the game natively, but you'll have to use the mss32.dll provied here to get proper sound, later versions won't work.
Reply With Quote
  #16  
Old 2013-05-23, 00:07
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
Yeah, I've been launching it wrong then.

So, where should I put the correct mss32.dll file?
Reply With Quote
  #17  
Old 2013-05-23, 00:09
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
This might be of no help but if you have LBA1 installed also, could you copy the mss32.dll. file from LBA1 over to the LBA2 system folder? Maybe the .dll. file in your LBA2 is corrupt.
Reply With Quote
  #18  
Old 2013-05-23, 00:09
Renesans's Avatar
Renesans Renesans is offline
Magic Level: Fire Ball
 
Join Date: Apr 2007
Location: Kecskemét, Hungary
Posts: 497
Quote:
Originally Posted by Dippindots View Post
Yeah, I've been launching it wrong then.

So, where should I put the correct mss32.dll file?
Nowhere, just reinstall but make sure you delete any remaining files in the game directory before installation. And always use the shortcut.
Reply With Quote
  #19  
Old 2013-05-23, 00:11
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
You have to run the shortcut as Admin also don't you? It wouldn't open for me unless I "right-clicked" the shortcut and selected "run as administrator".
Reply With Quote
  #20  
Old 2013-05-23, 00:12
Dippindots Dippindots is offline
Magic Level: Yellow Ball
 
Join Date: May 2013
Posts: 17
It's so beautiful!! Thank you everyone!
Reply With Quote
  #21  
Old 2013-05-23, 00:13
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
I knew Renesans would have a solution
Reply With Quote
  #22  
Old 2013-05-23, 00:18
Renesans's Avatar
Renesans Renesans is offline
Magic Level: Fire Ball
 
Join Date: Apr 2007
Location: Kecskemét, Hungary
Posts: 497
Quote:
Originally Posted by Zee View Post
You have to run the shortcut as Admin also don't you? It wouldn't open for me unless I "right-clicked" the shortcut and selected "run as administrator".
On Vista and later, yeah, otherwise the saved games will be in a virtual program files directory instead of the real one. This can cause problems when you reinstall your OS (it happens with Windows ) and you're searching for your saved games but you can't find them.

EDIT:
Quote:
Originally Posted by Zee View Post
I knew Renesans would have a solution
LOL, it actually wasn't me, it was Necdilzor who figured out (s)he wasn't launching the game correctly, which was the root of the problem.

Last edited by Renesans; 2013-05-23 at 00:24.
Reply With Quote
  #23  
Old 2013-05-23, 00:21
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
Oh I do use Vista I can never find my save games in the SAVE folder though but they load fine within the game itself lol. They're just not in the folder in the LBA2 index
Reply With Quote
  #24  
Old 2013-05-23, 00:30
Necdilzor's Avatar
Necdilzor Necdilzor is offline
New efforts! :)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Tiliar Island
Posts: 1,088
Great to hear that Dippindots! Remember, GOG games work while you use it as intended, a.k.a. play from the shortcut!

We're always here to help!

@Zee
I believe LBA1 doesn't use the mss32.dll file since that's for windows and LBA1 is DOS only. I could be mistaken ^^
__________________

Take a look at the blog!

LBA:LID Demo v1.0 HERE
Report bugs here! Thanks Alexfont!
----------------------------------------
Take a look at Vindish's mod!
Reply With Quote
  #25  
Old 2013-05-23, 00:32
Zee's Avatar
Zee Zee is offline
<3 MP
 
Join Date: Jan 2012
Location: The Nasty Nati
Posts: 1,284
Oh I had no idea if LBA1 used a dll file. It was just a random thought lol
Reply With Quote
Reply

Tags
gog.com, lba2, mss32.dll, _ail_init_sample@4

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LBA2 Wizards rescue issue Sam First aid 30 2014-01-01 21:51
LBA2 - Main theme issue Blafards61 First aid 3 2010-12-18 13:54
LBA2 Sound Issue in Vista Ultimate?? garethn First aid 8 2010-10-07 12:37
LBA2 Saved Game Editor Issue -Cocoa- LBA Modifications - General 4 2007-10-01 19:42


All times are GMT +2. The time now is 05:43.


News Feed
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2000 - 2019, the Magicball Network